Kinderdagverblijven.org

Je kind naar een kinderdagverblijf of gastouder? Wat is goedkoper?

Heel wat ouders met een drukke job zijn op zoek naar een oplossing om hun kinderen op te vangen wanneer zij daar geen mogelijkheid toe hebben. Op dit vlak kan er worden gekozen voor opvang in een kinderdagverblijf of er kan een beroep worden gedaan op de diensten van een gastouder. Welke keuze er in de praktijk wordt gemaakt is doorgaans afhankelijk van onder meer het kostenplaatje dat er aan verbonden is. Op deze pagina kan je lezen wat er nu precies de voordeligste optie is, opvang in een kinderdagverblijf of door een gastouder.

Wat zijn gastouders precies?

Een gastouder vangt kinderen doorgaans op in de eigen woning. Eventueel is het ook mogelijk om te kiezen voor een gastouder aan huis. Voor een gastouder geldt in elk geval dat hij of zij maximaal zes kinderen tegelijkertijd onder de hoede kan hebben. Bovendien is er minstens een MBO-2 diploma vereist. Gastouders zijn bovendien ook verplicht om zich aan te sluiten bij een gastouderbureau. Dit biedt ouders heel wat extra zekerheid. Een gastouderbureau houdt immers onder meer toezicht op de kwaliteit van de dienstverlening en op de opvanglocatie. Deze laatste wordt overigens jaarlijks gekeurd door de zogenaamde GGD. Let op, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle gastouders naschoolse opvang verzorgen. Dit moet je dus even extra controleren.

Is een gastouder echt zoveel goedkoper?

De kans is groot dat je reeds hebt opgevangen dat kiezen voor opvang door een gastouder financieel interessanter is dan de keuze voor een kinderdagverblijf. Dat is correct. Een beroep doen op een gastouder zorgt er voor dat je kan rekenen op twee financiële voordelen:

  • De kosten voor opvang door een gastouder liggen lager;
  • Ook bij opvang door een gastouder kan je rekenen op kinderopvangtoeslag;

Hoe komt het nu precies dat je bij een gastouder kan rekenen op lagere kosten? Zeer eenvoudig. Voor een kinderdagverblijf geldt immers dat je vaak een volledige dag of in ieder geval een dagdeel afneemt. Dat is bij een gastouder niet het geval. Een beroep doen op een gastouder gebeurt namelijk op basis van een bepaalde uurtarief. Lel wel, kies je voor een gastouder aan huis? In dat geval zal je rekening moeten houden met hogere kosten. Er is echter één uitzondering. Voor mensen die meerdere kinderen hebben en ze samen willen laten opvangen door de gastouder aan huis vallen de kosten immers weer mogelijks heel wat interessanter uit.

Een kinderdagverblijf biedt net wat meer zekerheid

De meerprijs die je betaalt voor een kinderdagverblijf is dus voor het grootste deel het gevolg van het feit dat je vaak betaalt voor uren die eigenlijk niet worden benut. Dat is vervelend, maar waar veel mensen geen rekening mee houden is dat een beroep doen op een kinderdagverblijf in de praktijk wel extra zekerheid kan bieden. Doe je een beroep op een gastouder? Dan ben je volledig afhankelijk van die ene persoon. Bij een kinderdagverblijf is dat niet het geval. Valt er één van de medewerkers van het kinderdagverblijf ziek? Dan is er doorgaans altijd iemand anders beschikbaar die zijn of haar taak kan overnemen. Voor veel mensen is dit een interessant voordeel dat de meerprijs van een kinderdagverblijf rechtvaardigt.